Sunday, October 5, 2008

Selamat Hari Raya


Salam Aidilfitri buat semua.. Semoga eid kali ini lebih meriah.. Raya pertama tempoh hari, sempat beraya ke rumah Mak Andak, adik perempuan ayah.. Banyak juga bersembang sambil makan ketupat dan rendang.. Pudin* juga sempat berkongsi cerita tentang beberapa isu yang memang dari sekolah dulu sangatku minati.. SEJARAH ISLAM.. Pudin kata banyak penyelewengan fakta berlaku dalam penceritaan sejarah islam dahulu, terutamanya tentang para sahabat. Ada unsur 'bias' atau berat sebelah.. Maka banyak para sahabat digambarkan dengan akhlak dan perilaku yang tidak baik, seperti tamak kuasa, tidak menyayangi ahlul bait (keluarga nabi) dan sebagainya.. Pudin memberiku sebuah buku tulisan Dr Asri Mufti Perlis untuk dibaca.. Banyak betul kenyataan yang bercanggah dengan apa yang kita belajar dari zaman sekolah lagi.. Kebanyakan sumber cerita yang kurikulum sekolah dan universiti kita guna sekarang mengambil dari sumber2 syiah yang memang terkenal dengan sifat2 mereka yang anti para sahabat nabi.. antaranya tulisan tokoh sejarah syiah seperti Al-Mas'udi dan sebagainya.. Maka sebaik2nya kita kaji dulu sebelum percaya apabila cerita2 sejarah kita dikaitkan dengan peribadi sahabat nabi yang kononnya tidak islamik dan gilakan kuasa.. Wallahualam..

Pernah kah anda dengar cerita Hindun memakan hati Saidina Hamzah ketika syahid dalam perang uhud? Sahihkah cerita itu? Apakah signifikasinya cerita itu dengan sahabat nabi?

*Pudin atau nama sebenarnya Mohd Sharifudin B Mohd Nor, 31 tahun bertugas sebagai seorang 'engineer' di Perodua. Orangnya sederhana dan sangat suka mendalami ilmu agama.. Tidak banyak berkata-kata melainkan yang perlu sahaja. Pudin juga seniorku di SMAP Kajang. Sekarang menyambung kuliah di UM dalam bidang syariah.. Sangat gemar ke masjid dan mendengar kuliah agama.. "Ya Allah.. Aku ingin sekali menjadi sepertinya".. Amin

1 comment:

  1. salam...
    selamat hari raya aidilfitri... maaf zahir batin...

    take care!!!

    ReplyDelete