Thursday, July 22, 2010

Minyak dan Barang Naik Harga

Kerajaan mengistiharkan kenaikan harga gula kepada 25 sen sekilogram, petro RON95 dan Diesel naik 5 sen dan gas LPG sepuluh sen sekilogram #
 
Minyak naik harga
 
Cadangan Kerajaan:
Kongsi kereta atau menggunakan pengangkutan awam..
 
Komen Pengguna:
Kongsi kereta ada logiknya tapi lokasi kerja yang berbeza mengakibatkan kita tak punya pilihan lain selain menggunakan pengangkutan awam. Tapi.. Komuter selalu penuh.. Komuter pun pendek. LRT lagi pendek, penuh.. Berebut-rebut nak naik. Kat dalam macam sardin. Sampai pejabat dah busuk. 'Stress', produktivi merosot dan lebih malang kalau kena raba, atau kena seluk dompet. Lebih parah kalau wanita keguguran kerana berhimpit atau lama berdiri dek budaya ego masyarakat malaysia yang tak mahu beri tempat duduk pada yang memerlukan.
 
"Ini kerana seorang wanita mengandung selalunya akan menghidapi simptom sepertti pening, mabuk dan kekuatan untuk berdiri dengan terlalu lama amat kurang. andaikata wanita tersebut terjatuh jika bas berhenti secara mengejut, berkemungkinan wanita tersebut boleh keguguran dan sebagainya atau kehilangan nyawa." *
 
Stesen LRT punya 'mesin jual tiket' macam komputer buruk.. Selalu ada yang rosak. Kalau elok pon, x punya duit baki untuk pulangkan. Maka, perlu beratur panjang di kaunter. Bas pula selalu tak datang 'on time'. Bas pun sikit. Akibatnya penumpang sampai lewat ke pejabat. Tambang boleh tahan. Stesen tak banyak. Tak menghubungkan semua tempat. Kalau nak lalu semua tempat untuk ambil penumpang, bas akan buat pusingan keliling yang tak masuk akal. Lalu segala ceruk yang mengakibatkan perjalanan 5 minit jadi 10 ke 20 minit.
 
Cadangan Pengguna:
Suruh PM, menteri kenderaan dan menteri kabinet pergi ke kerja naik komuter, LRT atau bas. Kalau berani cuba ke putrajaya dari rumah masing-masing dengan menaiki kenderaan awam.. Boleh sampai ker?
 
Barang naik harga
 
Cadangan Kerajaan
Ubah cara hidup, berjimat cermat dan jangan membazir
 
Komen Pengguna:
Nak ubah macam mana? Katakanlah 1 keluarga seminggu makan seekor ayam, sebulan guna 5 KG beras.. Takkan nak ubah jadi seminggu guna setengah ekor, sebulan guna 2.5KG? Maknanya sekali makan seketul ayam perlu ubah jadi setengah ketul ayam sekali makan? Nasi pun kena separuh pinggan? (Bagus untuk orang yang berdiet). Ikan sedap-sedap pun terpaksa kita lupakan.. Kembung pun naik sampai RM 14 sekilo.**  Makan ikan bilis saja lah.. itupun kalau masih murah..
 
Cadangan Pengguna:
Kita berpuasa.. Dapat pahala.. Badan pun sihat, hati pun tenang dalam melawan nafsu dan sifat marah.
 
- Gambar Hanya Hiasan

2 comments:

  1. kat rumah aku public transport takde..macam mana nak naik ye?

    ReplyDelete
  2. naik motor or kereta ke stesen awam berdekatan.. parking sana.. then boleh cuba..

    ReplyDelete