Saturday, September 20, 2008

Minggu Nur Ramadan

Dan Allah mempunyai nama-nama yang baik (yang mulia), maka serulah (dan berdoalah) kepadaNya dengan menyebut nama-nama itu, dan pulaukanlah orang-orang yang berpaling dari kebenaran dalam masa menggunakan nama-namaNya. Mereka akan mendapat balasan mengenai apa yang mereka telah kerjakan.
[Sarah Al A'raf ayat 180]

Ini antara potongan tafsir dari ayat-ayat yang kubaca waktu musabaqah di fakulti hari ni.. Marilah kita berkongsi maknanya.. Alhamdulilah, dapat juga sertai majlis ini.. Terima kasih pada yang membantu dan memberi dorongan.. Inspirasi juga.. Maaf la, banyak juga kesalahan tajwid dan lagu.. baru ja mula belajar balik.
Jazakallahu khairan kathira:

Shaher Nawawi - Atas ajaran tarannum dan tajwid (100% ni) nanti ana blanja enta perfume!
Najran Noh - Atas ajaran sebutan makhraj dan pilihan lagu tarannum ( yatafakkaru..)
Suffian Amrin - Atas alat bantu mengajar dan pilihan lenggok, suasana di rumah, perlepasan dan kelonggaran masa dari Saujana dan ketegasan saat mendengar yang salah (hissh!!)
Haji Abdul Rahman - Kerana menghantarku belajar di SMAP Kajang. Ada kelas KKAQ
Hajah Nafisah - Yang mengajarku eja.. alif , ba , ta ...
Azahari NSH - Yang banyak ajarku quran sejak kecil (Kami di rumah, anak yang besar tengokkan adik2 yang di bawah mengaji) dan 'encourage' diriku untuk belajar tarannum..
Allahyarham Ustaz Ismail Hashim - 1st bacaan quran berlagu didengar dan hafal
Ustaz2 KKAQ seperti Us Kamil dan Us Wan Noh

Dan di antara orang-orang yang Kami ciptakan itu, ada satu umat yang memberi petunjuk dengan kebenaran, dan dengannya mereka menjalankan keadilan. [Surah Al A'raf ayat 181]

tafisir alquran: http://www.iiu.edu.my/deed/quran/malay/

1 comment:

  1. ramadhan!!imam segala bulan & bulan penuh kebarkatan & keinsafan...khalwat n tawakal diri padaNYA...amin!!alalhuakbar~~ (",)

    ReplyDelete