Wednesday, January 21, 2009

Adat dan Cara Berfikir

'Kalau padangnya lain, belalangnya juga lain' seorang kenalan berbicara.. Beliau mungkin bermaksud.. Kalau dari segi adat, jika tempatnya berbeza, walau bangsa yang tinggal sama, pasti cara hidupnya berbeza.. Bahasa pertuturan sudah pasti..Cara memasak, menyambut hari perkahwinan, cara beraya, kadang2 sampai bentuk ibadah juga berbeza.. Inilah yang bersimpung siul bersama adat dan cara pemikiran.

Kelmarin saya sempat berbual2 bersama ahli agama dan usahawan seperti Haji Muhamad Zakaria, Ust Zahazan dan Haji Mat Dungun (marketing person for TBSB sdn bhd.. lebih kurang la) Kami bertanya khabar.. Berbual tentang isu semasa agama, seperti persoalan salafi, sufi, wahabi, politik dan sebagainya.. Antara perkara lain yang kami bualkan adalah tentang perkara - perkara positif dalam sudut berusaha untuk berjaya. Seperti yang kujangka, 'input' yang diperoleh bila bersama dengan insan2 berjaya ni memang padat.. Benarlah kata cerdik pandai, nak berjaya duduk bersama orang yang berjaya.. Kalau nak pandai tangkap ikan, tinggallah dengan nelayan. Kira 'conclusion' yang dapat aku buat ialah "AKU MAHU JADI LEBIH BAIK!!"

Baik dari semua segi la.. dari sudut akhlak, ilmu, amalan, pemikiran, usaha, hubungan keluarga dan macam2 lagi.. Banyak!!! Marilah kita sama2 ke arah yang lebih baik.. Kalau dulu pengotor, jadi pembersih, penipu jadilah insan jujur, istilah 'kepada lebih baik itu.. kita yang harus tafsir sendiri' dan harus pastikan tidak berselisih dengan rona hidup dan pandangan masyarakat..

Perompak bilang, "aku nak jadi lebih baik, semalam aku dapat rompak 5 juta, esok aku nak rompak 10 juta" Kan pelik pemikiran macam ni? dari sudut motivasi, nampak macam lebih baik dan kira macam ada usaha nak lebih berjaya, tapi kan berselisih dengan kitab-kitab yang mengajak kepada kebaikan pada masyarakat. Wallahualam

2 comments:

 1. Salam bro...

  Tahniah, kemahuan untuk jadi lebih baik pastinya semua orang nak... cuma baik yang macamana? Harap2 baik yang memberi manfaat untuk agama :-)

  kamarulazami.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. "Aku nak jadi lebih baik"..
  Semuanya bermula dgn niat.
  Jika baik,baiklah ia..jika tidak,sebaliknya.

  ReplyDelete